Învățăm din poveşti. Creştem. Ne maturizăm.

În viață există poveşti care nu se termină niciodată, poveşti care au un final bine determinat, acele poveşti consumate şi poveşti de care nu te poți desprinde de-a lungul vieții, acele poveşti care te invadează când te aştepți mai puțin. Preferăm poveştile care rămân neconsumate, deoarece le considerăm cele mai romantice. Aceste poveşti ne invadează din când în când prezentul şi de multe ori le lăsăm chiar noi înşine să „îşi facă de cap”. Când nu ai nimic de pierdut cel mai bine e să te laşi dus de val, în caz contrar fiecare faptă are consecința ei, iar ceilalți din jur ne vor cere socoteală pentru acțiunile noastre.

Mulți dintre noi alegem viața cu poveşti care vrem să le ținem mereu lângă noi cu tot tacâmul de compromisuri cu care vin la pachet. Nu pot spune ca e mai uşor aşa, dar de multe ori e mai convenabil. Alții preferă poveştile complicate, care deşi se termină într-un punct, fac în aşa fel încât acele poveşti să reînvie. Drept este că s-a constatat că „ciorba reîncălzită” nu e bună în multe cazuri, dar există şi excepții. Acele excepții când odată cu trecerea timpului te maturizezi şi vezi altfel lucrurile şi ajungi să îți dai seama mai târziu că unele sentimente nu dispar față de o persoană din trecut. Dar în acest caz de cele mai multe ori trebuie să fie reciprocă această sesizare, ori rişti să rămâi singur într-o poveste din trecut, iar celălalt să îşi clădească propria poveste cu altcineva, care nu eşti tu.

Nu pot spune ce e bine şi ce nu când vine vorba de sentimente. Fiecare face exact cum simte şi cum crede, deoarece trăim şi simțim diferit aceeaşi poveste, aceleaşi întâmplări. Noi înşine ne particularizăm existența şi fiecare persoană nouă, pe care o cunoaştem şi o lăsăm să intre mai adânc în substraturile sufletului, îşi aduce aportul personal în mod incoştient în viața noastră.

Viața îți oferă mereu surprize şi nu conteneşte prin a te uimi uneori în mod plăcut, alteori într-un mod în care ai vrea să nici măcar nu ştii despre anumite detalii ale vieții. Dar cu bune şi cu rele, cel puțin viața ne oferă oportunități care nu ne plictisesc, dacă ştii cum să le iei pe fiecare în parte.

Advertisements