Indiferența, un comportament învățat

Indiferența este esența inumanului. George Bernard Shaw

Opusul dragostei nu este ura, ci indiferența. Elie Wiesel

Indiferenţa este cea mai puternică forţă din univers. Ea face tot ce atinge lipsit de sens. Iubirea şi ura nu au nicio şansă împotriva ei. Joan Vinge

Indiferenţa este cea mai elegantă formă de refuz. Dar poate fi, la fel de bine, şi cea mai perversă. Juliana Mallart

Prin definiţie, omul nu este diferit, ci indiferenţa sa este cea care face diferenţa. Weber Fabrice

 

Ieri mi-am pierdut timpul pe net citind despre indiferență. Mi-au captat atenția câteva citate celebre despre indiferență. M-a fascinat tot timpul latura asta rece a inumanului. Suntem cu toții oameni şi toți avem sentimente, mai puțin o categorie mică de oameni, sociopații. Dar revenind la normalitate de această dată şi lăsând la o parte deocamdată anomaliile, indiferența printre rândul celor care sunt capabili de afecțiune a fost şi este un subiect interesant pentru mine. De ce? Pentru că, eu personal consider, că indiferența poate fii un comportament învățat şi indus de fiecare individ în parte. Ne naştem cu iubire, creştem cu iubire şi la rândul nostru oferim înapoi iubire. Indiferența este exact opusul acestei orânduiri. Cineva apropiat îmi spunea „iubire sau ură înseamnă că îi pasă, deci nu îi sunt o persoană indiferentă”. Celebrul Elie Wiesel spunea „Opusul dragostei nu este ura, ci indiferența” şi exact aşa şi este.

Eu am trăit pe propria piele sentimentul de indiferență indusă şi impusă în comportament vis-a-vis de o persoană pe care în trecut am iubit-o. Şi trebuie să ai tărie pentru a rămâne constant pe poziție pentru o astfel de atitudine. Vorba aceea „e mai greu până te înveți”, pe urmă vine de la sine sau pur şi simplu nu mai are niciun rost vreo altă conexiune cu persoana în cauză, cum a fost şi în cazul meu. Dar de ce să ajungi la astfel de sentimente negative? Pur şi simplu din prea multă iubire ajungi evident să urăşti, iar când ajungi la paroxism dai de acest sentiment, indiferența, despre care se spune că doare cel mai tare pentru cel ce e ignorat. Şi da, am ajuns să cred că cea mai bună răzbunare aş putea-o considera indiferența atunci când la mijloc au fost evident sentimente.

Cert este că e bine să nu ne lăsăm atinşi de acest sentiment şi să lăsăm mereu loc pentru ce e nou în viața noastră şi să ne accordăm în primul rând nouă înşine şanse pentru un nou început.

Advertisements