Niciodată să nu spui niciodată.

Doar pentru că, în general, nu îți stă în caracter să faci un lucru cu care nu eşti de accord, asta nu înseamnă că într-o zi nu te vei trezi încălcându-ți principiile şi comițând acea excepție pe care odată o blamai.

Nu de puține ori ne trezim că ajungem să facem anumite lucruri doar dintr-un simplu impuls de moment, care contravine cu tot a ceea ce anterior am negat față de alte persoane. Cel mai bine ar fii să nu judecăm niciodată şi să privim mereu din perspectiva multiplelor puncte de vedere. A fii obiectiv este cel mai greu.

Consider că doar atunci când vom înceta a-i mai judeca pe cei din jur ne putem numi cu adevărat oameni maturi. Cred că obiectivitatea e unul dintre pragurile principale spre maturitate, cât şi spre înțelepciune. Ştiu că înainte de toate orice, fiecare lucru pe care îl analizăm îl trecem prin propria prismă, adică subiectivizăm respectiva problemă/tematică fără să ne dăm seama de multe ori.

De-a lungul vieții suntem datori să încercăm cât mai multe lucruri, chiar dacă uneori nu suntem de accord cu ele. Nu putem spune vreodată că nu ne place un lucru înainte să îl încercăm şi să vedem despre ce este vorba. Pe de altă parte, a greşi e natural şi firesc în timp, iar alegerile noastre sunt însoțite şi de greşeli, din care în mod normal ar trebui să învățăm câte ceva.

Mulți dintre noi avem tendința de a judeca faptele sau atitudinile celor din jur atunci când nu coincid cu ale noastre. Cu toții ştim ce e bine şi ce e rău, iar un strop de rău în orice bine nu strică din când în când. Tind să dau vina pe stereotipii şi faptul că încercăm din răsputeri să categorisim orice, pentru faptul că ne place să mai şi judecăm oamenii.

Dar mai presus de toate niciodată să nu spui niciodată.

Advertisements