Te iubesc… Mă iubesc!

Nu cred că există alte cuvinte mai presus decât cele două cuvinte de iubire „te iubesc” care să te exalteze mai mult şi să te înalțe cât mai sus sufleteşte. Sunt suficiente doar două cuvinte care să te facă să te simți cel mai special pentru singura persoană care contează. Şi totuşi, am întâlnit şi persoane egoiste, persoane care se iubesc doar pe sine şi cărora le este dificil şi aproape imposibil să îi facă pe ceilalți fericiți. Acele persoane cărora le sunt străine cuvintele „te iubesc” şi care niciodată nu au pus capul pe pernă gândindu-se la cineva drag. Mie una îmi pare rău pentru aceste persoane, pentru că se privează de iubire şi preferă să se gândească doar la ei înşişi şi cum să facă să le fie lor bine. Constat că sunt oameni care nu te pot face fericit, din motivul că ei înşişi nu se simt fericiți. Cred că totuşi de vină pentru acest lucru este lipsa empatiei. Atunci când faci fericită o persoană dragă eşti şi tu la rândul tău fericit deoarece poți empatiza acel moment cu persoana respectivă. În lipsa empatiei nu prea ai cum să simți fericirea celuilalt, aşadar eşti precum o foaie albă în fața unui moment plăcut. Trist când stai să te gândeşti că întreaga viață căutăm să fim fericiți. Sau poate nu. Poate e o stare de complacere până la urmă pentru unii şi doar noi, „nebunii” ne ambiționăm să alergăm o viață după idealul fericirii.

Dat fiind faptul că am mai tratat subiectul cum iubim în articolul precedent, aş putea spune că oamenii se încadrează în trei mari categorii după cum iubesc: cei care iubesc rar, dar pasional, cu dăruire şi matur; cei care iubesc superficial şi des, acei care încă mai copilăresc şi nu şi-au dat seama încă ce vor sau din contră poate e o trăsătură caracteristică şi nu vor putea niciodată să ajungă să cunoască iubirea intensă; şi acei care au iubit o singură dată şi au fost decepționați puternic, încât ajung să se teamă şi să se ferească de iubire de frica unei alte decepții.

Bineînțeles că cele două noțiuni „te iubesc” vs. „mă iubesc” pot coexista împreună în aceeaşi relație, atunci când îl iubeşti pe celălalt partener, dar în acelaşi timp să te iubeşti şi pe tine prin respectul față de persoana proprie. „Te iubesc… mă iubesc” luate împreună pot spune că e rețeta sănătoasă pentru acea iubire care nu te face să suferi, ci doar să fii fericit într-o relație armonioasă.

Advertisements